Sursa: Renovat.ro
O prescurtare a denumirii “Bohemian” (sugerează însuşirea de a fi “boem” şi provine de la cuvântul franţuzesc “bohème”, care înseamnă “nomad”), stilul Boho Chic este unul dintre cele mai permisive din istoria artei, cel mai lipsit de constrângeri şi de stricteţea regulilor de asortare. Cu acest stil vă va fi extrem de simplu să pătrundeţi în atmosfera relaxată a culorilor vibrante şi să vă delectaţi cu elemente de inspiraţie marocană, indiană sau africană. Gândiţi-vă că numai atunci când pronunţăm cuvântul “boem”, începem deja să ne formăm o idee asupra spiritului creator, artistic, neconvenţional şi noncoformist.
Pentru cei care încă se întreabă ce este de fapt acest stil boem, nu le putem răspunde decât atât: este un sentiment de libertate în alegeri, care exprimă individualitate, și se aplică celor care trăiesc după reguli neconvenţionale, adică, mai pe scurt acest stil este la fel de divers ca şi indivizii înşişi. De altfel, stilul boho chic provine din curentul cu acelaşi nume, care a făcut furori în urmă cu câţiva ani în modă, fiind un stil rezultat în urma unor îmbinări de ingrediente artistice deosebite: accente boeme, detalii folk, motive vegetale, elemente moderne şi influenţe hippie.
Stilul Boho Chic se caracterizează în primul rând printr-o combinaţie de elemente romantice boeme şi o explozie de culoare. Acest decor vesel şi, am spune noi, exclusiv feminin, este unul de impact, deci şi destul de încărcat, de aceea este foarte important să alegeţi cu mare grijă elementele, pentru ca ambientul general să arate cât de cât aerisit. Cel mai bine ar fi să decoraţi în stil boho chic doar o parte a camerei, iar restul să îl lăsaţi simplu şi ordonat. Crearea unui spaţiu în stil boho chic înseamnă crearea unui atmosfere absolut diferite şi personalizate.
Dacă sunteți în căutarea unui spaţiu mai calm, concepeţi un interior boem alb – este mai ușor și arată foarte rafinat. Lemnul, blana, diferitele tipuri de texturi, pielea – bucurați-vă de întreaga varietate de materiale pe care le puteţi utiliza. Stilul boem înseamnă culori luminoase, modele aiurite și o atmosferă artistică. O ambianţă boho chic este în mare parte creată cu ajutorul materialelor: accesorii, cuverturi de pat, tapiserii de mobilier, covoare, perne și perdele. Baldachinele, hamacele, coliviile (da, da, aţi citit bine) şi lucrările de artă uimitoare sunt binevenite. Puteţi amesteca boho chic cu orice alt stil, mai ales cu cel romantic, baroc, de epocă sau vintage, rustic, elegant şi contemporan.
Astăzi, acest tip de stil este unul foarte popular, dar în acelaşi timp neobișnuit. Designul interior boem este plin de culori vii și piese de epocă, este un spaţiu primitor și confortabil, care reflectă iubirea pentru elementele exotice, printurile de diferite provenienţe, explozia de culori şi texturile neobișnuite. Nuanţe îndrăzneţe, modele haioase, elemente organice, o stare de spirit artistică şi mobilă veche… este tot ce aveţi nevoie pentru a concepe un spaţiu “bohemian” care să taie răsuflarea!
Chiar dacă acest stil se axează pe foarte multă culoare, nuanţele pentru care optaţi trebuie să aibă o logică, iar sfatul nostru ar fi să alegeţi o culoare neutră a pereţilor, precum alb sau bej, pentru că acestea oferă mai multă luminozitate şi extind vizibil spaţiul. În plus, aceste culori generează un contrast mult mai mare cu elementele decorative şi texturile voiosului stil boho chic. Există, însă, câteva nuanţe proprii care îl caracterizează: fuchsia, albastru, verde şi maron. Aşadar, încercaţi să nu vă abateţi de la aceste culori, deoarece cu ajutorul lor veţi crea armonie.
Acest stil prezintă o paletă cromatică variată, conţine culori vibrante şi asocieri frapante. Galbenul, violetul, roşul, portocaliul şi auriul toate se înţeleg aici mai bine ca oricând şi ca oriunde. Un adevărat festin vizual, creat special pentru a îmbăta cu optimism. Dacă la o primă vedere, acest stil pare a nu avea reguli în ceea ce priveşte paleta cromatică, există totuşi una, şi anume aceea de a fi cât mai îndrăzneţi (mai degrabă îndrăzneţe) şi de a folosi cât mai multe culori, în combinaţii surprinzătoare. Decorul trebuie să iasă în evidenţă şi să inspire vivacitate.
Mobilierul pe care îl alegeţi trebuie să fie unul impunător şi foarte funcţional. Pentru stilul boho chic va trebui să mizaţi în general pe piese de mobilier specifice anilor ’50 sau ’60, aşa că ar fi indicat să daţi o raită prin magazinele de antichităţi sau atelierele de recondiţionări. Dacă spaţiul amenajat în această temă este un dormitor, atunci piesa de rezistenţă va fi patul, care în stilul boho chic trebuie să fie musai într-o culoare deschisă.
Puteţi opta pentru unul metalic, alb sau roz prăfuit, pentru unul clasic în culori pale, galben pai sau gri deschis, sau pentru unul contemporan, tapisat în aceleaşi culori deschise. De asemenea, patul poate avea un baldachin simplu (adică o bucată mare de tulle prinsă de un cadru metalic, de mici dimensiuni, pe care să o agăţaţi de tavan) sau mai complicat (din magazinele de specialitate). Mobilierul de epocă sau modern sunt excelente idei de interior pentru un decor în stil boho chic. Mobilierul din lemn sculptat cu ornamente superbe adaugă eleganță și fast acestui look boem.
O altă piesă de mobilier, care nu trebuie să lipsească din nicio locuinţă chic, este comoda. Alegeţi una clasică sau barocă pe care o puteţi vopsi în culorile specifice temei (mov, turcoaz, mentă, bleu sau fuchsia) şi căreia sa-i daţi rolul de punct focal al încăperii. Decoraţi cu aşa-numitul “mobilier nepereche”, ce implică scaune, canapele şi fotolii din seturi diferite. Îmbinaţi stiluri şi umpleţi fiecare colţişor gol. Cuvântul cheie aici este contrastul. Nu veţi da graş cu piese din lemn masiv, rafturi pline cu cărţi, scaune decorate manual sau cufere din rattan. Accesorizaţi patul sau canapeaua cu perne decorative, din texturi etno, cu imprimeuri florale, dantelă şi broderii. Vă veţi simţi ca o Şeherezadă în palatul ei!
O altă metodă de a surprinde atmosfera specifică stilului boho chic este prin intermediul tapetului. Finisaţi pereţii cu un tapet cu motive florale, de dimensiuni reduse, în culori contrastante cu cele ale încăperii, pentru a se complimenta reciproc. Optaţi pentru un tapet floral pe care să-l aplicaţi pe peretele unde este poziţionat articolul de mobilier decisiv pentru spaţiul respectiv (de exemplu, patul din dormitor sau canapeaua din sufragerie). Ceilalţi pereţi vor rămâne într-o culoare simplă, uni sau într-una din nuanţele predominante din tapet.
“Mai mult nu este niciodată de-ajuns”, acesta poate fi sloganul temei boeme, care încurajează sentimentul de plin până la refuz. Un interior boho chic apare inundat, aproape haotic, și totuși încrezător și fericit în plinătatea lui. Acoperiţi pereții cu obiecte dragi, umpleţi suprafeţele cu textile și culori, și adăugaţi straturi noi. Un perete întreg acoperit cu cele mai îndrăgite fotografii încadrate de rame mai noi sau mai vechi stă ca o mărturie autentică de boho chic.
Folosiţi valize vechi de dimensiuni mari pe post de măsuţe de cafea, obiecte decorative sau corpuri de depozitare şi vopsiţi-le în culori pale, calde sau îmbrăcaţi-le cu un material textil ori un autocolant, cu motive florale. Nu uitaţi să decoraţi comoda cu multe sfeşnice. Covoarele ţesute în stil marocan, în culori tari şi forme geometrice, şi cuferele vintage din lemn masiv nu pot lipsi din decorul Boho Chic, pentru că dau personalitate încăperii. Covorul pe care îl alegeţi trebuie să fie în consonanţă cromatică şi stilistică cu restul spaţiului şi vă recomandăm cu insistenţă să fie realizat în culori vesele, primăvăratice, cu motive florale, fluturi, păsări sau tradiţionale.
Într-o cameră boho chic, nu trebuie să lipsească pernele decorative. Acestea sunt folosite în număr cât mai mare, în forme şi dimensiuni diferite, pe podea, pe pat, pe fotolii, pe canapele, neapărat cu motive florale, dar şi etnice. Şi ele vor crea spaţiul călduros şi primitor cu care deja ne-a obişnuit boho chic. Restul accesoriilor decorative sunt inspirate din natură, cum ar fi statuete, vaze şi lumânări în formă de păsări, crenguţe, copaci şi bineînţeles, folosiţi multe flori naturale colorate sau plante de apartament. Bufniţele decorative, clopoţeii de vânt, tablourile, carpetele, decoraţiunile în stil african, toate sunt extrem de apreciate în stilul boho chic, unele dintre ele fiind chiar purtătoare de noroc.
Sursa: Renovat.ro
Foto: Pinterest